NABÓR 2018/2019

Regulamin naboru

18.05.2018 - 18.06.2018 - składanie wniosków o przyjęcie do technikum i trzyletniej branżowej szkoły I stopnia.

22.06.2018 - 26.06.2018 - uzupełnienie wniosku o przyjęcie do szkoły o świadectwo ukończenia gimnazjum oraz zaświadczenie o wynikach egzaminu gimnazjalnego.

6.07.2018 - podanie do publicznej wiadomości listy kandydatów zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych.

6.07.2018 - 12.07.2018 - potwierdzenie woli uczęszczania do wybranej szkoły - przedłożenie oryginałów świadectwa i zaświadczenia o wynikach egzaminu gimnazjalnego.

13.07.2018 - podanie do publicznej wiadomości listy kandydatów przyjętych i nieprzyjętych do szkoły.

kliknij, aby powiększyć
kliknij, aby powiększyć

 


 



ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - USŁUGOWYCH

im. Augustyna Świdra

 

41-600 Świętochłowice,

ul. gen. Wł. Sikorskiego 9,

 

tel. 32 77 000 60,

fax 32 77 000 63,

mail: zspswiet@wp.pl


 

Symbol cyfrowy zawodu 751201

 

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.

 

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych.

 

Charakterystyka zawodu

Cukiernik to osoba, która wykonuje czynności związane z wypiekiem ciast i ciastek. Do głównych obowiązków tego pracownika należy: produkcja wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów oraz ich dekorowanie.

Opis kwalifikacji

W toku kształcenia uzyskuje wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • surowców cukierniczych, dodatków do żywności potrzebnych do produkcji wyrobów cukierniczych,
  • oceny organoleptycznej jakości surowców cukierniczych,
  • różnych rodzajów wyrobów cukierniczych oraz sposobów ich wyrabiania,
  • posługiwania się dokumentacją technologiczną produkcji wyrobów cukierniczych,
  • zasad dobrych praktyk produkcji, higieny i HACCP.
Możliwości zatrudnienia

Cukiernik może być zatrudniony w cukierniach, zakładach produkujących słodycze, lodziarniach, kawiarniach, ciastkarniach, pracowniach cukierniczych, restauracjach, hotelach.

Odwiedza nas 104 gości oraz 0 użytkowników.


PROJEKTY EDUKACYJNE

 



PROJEKTY EDUKACYJNE ZAKOŃCZONE


Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Data : czwartek, 31 maj 2018