NABÓR 2018/2019

Regulamin naboru

18.05.2018 - 18.06.2018 - składanie wniosków o przyjęcie do technikum i trzyletniej branżowej szkoły I stopnia.

22.06.2018 - 26.06.2018 - uzupełnienie wniosku o przyjęcie do szkoły o świadectwo ukończenia gimnazjum oraz zaświadczenie o wynikach egzaminu gimnazjalnego.

6.07.2018 - podanie do publicznej wiadomości listy kandydatów zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych.

6.07.2018 - 12.07.2018 - potwierdzenie woli uczęszczania do wybranej szkoły - przedłożenie oryginałów świadectwa i zaświadczenia o wynikach egzaminu gimnazjalnego.

13.07.2018 - podanie do publicznej wiadomości listy kandydatów przyjętych i nieprzyjętych do szkoły.

kliknij, aby powiększyć
kliknij, aby powiększyć

 


 



ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - USŁUGOWYCH

im. Augustyna Świdra

 

41-600 Świętochłowice,

ul. gen. Wł. Sikorskiego 9,

 

tel. 32 77 000 60,

fax 32 77 000 63,

mail: zspswiet@wp.pl


 

Symbol cyfrowy zawodu 512001

 

Kucharz to osoba, która przyrządza różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a nawet ciasta i desery.

 

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

TG.07. Sporządzanie potraw i napojów

 

Charakterystyka zawodu

Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.

Opis kwalifikacji

W toku kształcenia uzyskuje wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • zabezpieczania i przechowywania żywności,
  • przechowywania potraw i napojów,
  • sposobów łączenia poszczególnych składników potraw i napojów,
  • racjonalnego wykorzystania produktów żywnościowych,
  • wykorzystania przyrządów oraz urządzeń gastronomicznych,
  • prawa obrotu żywnością.
Możliwości zatrudnienia

Kucharz może być zatrudniony w restauracjach, kawiarniach, firmach cateringowych, barach szybkiej obsługi, barach mlecznych, stołówkach, jadłodajniach, szkołach gastronomicznych.

Odwiedza nas 414 gości oraz 0 użytkowników.


PROJEKTY EDUKACYJNE

 



PROJEKTY EDUKACYJNE ZAKOŃCZONE


Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31